Vallankumoaja

Vaalien suurvoittaja oli kylläkin Itsenäisyyspuolue

Uusi Suomi uutisoi tänään (2.5) Jyrki Kasvin kirjoituksesta, jossa hän arvostelee, että pääkirjoituksista ja vaalianalyyseistä on unohdettu vaalien suurvoittaja. Suurvoittaja oli hänen mukaansa Piraattipuolue, jonka kannatus nousi 15 103 äänestä 25 086:een. Piraattipuolueen kannatus nousi siis 1,66-kertaiseksi, ei yli 2,5-kertaiseksi, kuten Kasvi väittää ja Uusi Suomi kritiikittä uutisoi.

Kasvi on kuitenkin yhdessä asiassa oikeassa: vaalien suurvoittaja todellakin unohtui – jopa häneltä itseltään. Todellisen suurnousun teki Itsenäisyyspuolue, joka nosti kannatustaan 3 236 äänestä 13 638:een eli 4,2 - kertaiseksi!


Itsenäisyyspuolue ei voittanut vain numeerisesti vaan myös moraalisesti. Itsenäisyyspuolue oli nimittäin 2015 eduskuntavaalien suurin puolue, joka ei saanut senttiäkään suoraa eikä epäsuoraa julkista tukea. Siinä, missä eduskuntapuolueiden massiiviset puoluetuet ovat kaikkien tiedossa, monien puolueiden nauttimat epäsuorat tuet ovat vähemmän tunnettuja.

 

Esimerkiksi vaalien suurimman eduskunnan ulkopuolisen puolueen, Piraattipuolueen, nuorisojärjestö Piraattinuoret sai tänä vuonna 11 900 € Opetus- ja kulttuuriministeriön nuorisojärjestötukea. Kolmanneksi suurimman eduskunnan ulkopuolisen puolueen, SKP:n, jäsenlehti, Tiedonantaja, sai 14 000 € samaisen ministeriön kulttuurilehtitukea. Muutos 2011 -puolueen eduskuntaryhmä sen sijaan sai Perussuomalaisista siirtyneen James Hirvisaaren ansiosta eduskunnan ryhmäavustusta 1500 € kuukaudessa eli 18 000 € vuodessa.

 

Vaikka kyseiset tuet eivät olekaan osoitetut suoraan puolueille, on selvää, että niistä saatu hyöty kanavoituu osittain myös puolueiden vaalimenestykseen. Tätä ei toki tule lukea edellä mainittujen viaksi vaan osoituksena Itsenäisyyspuolueen suhteellisen vahvasta voimannäytöstä.

 

Jyrki Kasvi kehuu Piraatteja aiheellisesti todeten, että siinä, missä isot puolueet tyytyvät mainitsemaan digitalisaation, Piraattipuolueen ohjelma vastaa oikeasti tietoyhteiskunnan luomiin haasteisiin. Samoin siinä, missä suuret puolueet kyllä puhuvat ”eurokriittisiä” mainiten EU:n demokratiavajeen tai euron valuviat, Itsenäisyyspuolue esittää myös ratkaisut: irti eurosta ja EU:sta ja palautetaan rahanluontioikeus yksityisiltä pankeilta valtiolle.

Se, mitä Kasvi povaa Piraateille, pätee myös Itsenäisyyspuolueeseen. Niin kauan kuin valtapuolueet eivät vastaa Itsenäisyyspuolueen esille nostamiin ongelmiin, sen nousu eduskuntaan on vääjäämätöntä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Onnea suurvoittajalle. Oletteko jo laskeneet, milloin vääjäämätön nousu eduskuntaan tulee tapahtumaan? Ehkä vauhtia voi hakea hyvällä kannatuskorttikampanjalla?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Vielä kun tuplaatte äänenne niin pääsette 1995 lukuihin. Seuraavissa kunnallisvaaleissa onkin jo näytön paikka,saisitteko nykyisen varavaltuutetun sijaan varsinaisen valtuutetun jonnekin päin Suomea.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Kävin jo mouruamassa Kasvin kommenteissa virheellisistä tiedoista ja vähän muustakin tätä hajottajapuoluetta koskien. Samoin heitin kommentit US:n uutisiin.
Kauan kesti Vennamollakin päästä eduskuntaan, mutta onnistui lopulta. Vihreillä nousu onnistui nopeammin peitejärjestön nimellä. Jokainen puolue ja aate aloittaa vain siitä aatteestaan ilman yhtään ääntä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Kauan kesti Vennamollakin päästä eduskuntaan"

Ei sillä Veikolla niin hirmu kauan kestänyt. Oli 32 vuotias ja se oli melko "nuori" vaikka olikin jo ollut 7 vuotta ASO:ssa järjestelemässä evakoiden maansaantiasioita.
Wigi:
"kansanedustajana 1945–1959 (Maalaisliitto), 1959–1962 (Suomen Pientalonpoikien Puolue) ja 1966–1987 (Suomen Maaseudun Puolue), kaikkiaan 39 valtiopäivillä sekä toisena valtiovarainministerinä 1954–1956. Pääosan kansanedustajakaudestaan Vennamo edusti Kuopion läänin vaalipiiriä."

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Oikeassa olet Erkki juuri Vennamon osalta. Kiitos tarkennuksesta. Veikkohan oli ollut Maalaisliiton kansanedustaja ja ministerikin ja tuli valituksi vanhasta muistista myös kesällä 1958 Maalaisliiton listoilta, ja erosi sitten pian omaksi ryhmäkseen 1959. Muita ei pientalonpojilla eduskunnassa ollut, ja Veikkokin tippui 1962 tullen jälleen valituksi 1966. SMP:n nousu alkoi kyllä jo presidentinvaaleissa 1968, mutta varsinaisesti vasta 1970, jolloin SMP noin kymmenkertaisti äänimääränsä.
Seurasin Pientalonpoikien syntyä aika läheltä, kun heidän puoluesihteerinsä Köpi Luoma oli samalta kylältä kilometrin päästä ja sihteerin tytär oli vuotta nuorempana samassa luokkahuoneessa kanssani kansakoulussa. Aika tuskaiselta se heidän alkunsa vaikutti, mutta noin 11 vuoden kuluttua perustamisesta tuli jytky. Se voi tulla myös nykyisille eduskunnan ulkopuolisille puolueille. Suomen Pientalonpoikain yhdistys oli perustettu joulukuussa 1958 ja puolue helmikuussa 1959.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #10

Siinäpä sitä historiaa. Tuota sinnikkyyttä ja asioiden esilläpitämistä vaatii myös nykyisten pienpuolueiden onnistuminen, ei siinä auta vaikka kuinka laskisi rosentteja joillain epäoleellisilla perusteilla kun sitä tunnettavuutta ei ole niin riittävää kannatusta ei saa. Heikot sortuu elontiellä mutta Veikko jaksoi uskoa ja oli sinnikäs ja niinhän se on tämä oppipoikakin ollut ,oma poika ei tainnu kestää, menetelmä on varmaaan vapaasti käytettävissä myös uusille jytkyttelijöille.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mauri, Veikko Vennamo oli yhden vaalikauden pois eduskunnasta, montako vaalikautta IPU on ollut, kaikki on suhteellista.
Pesonen nyt alkuun kunnanvaltuustoon Alajärvellä ilman vaaliliittoa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Naurettavaa neuvostoliittotyylistä itkua.

Jos äänestäjistä 99,5 % ei äänestä puoluetta, ohjelmassa on pahasti jotain pielessä. Suurvoittajamaiääs. Jos mennään mikrotasolle, ensimmäistä kertaa ehdolle asettunut henkilö ja 50 ääntä saanut henkilö oli todellinen voittaja, koska hän 50-kertaisti äänisaaliinsa.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Ipun ohjelma on loistava ja laaja. Tälläisiä laskelmia on ihan hyvä tehdä, niin tiedetään jatkaa.

IPU esittää käytännön toimia:

Oma raha hallitusti euron tilalle.
Sitovat kansanäänestykset käyttöön.
Alle 1000 euron kuukausitulojen verovapaus.
Porrastettu perustulo
Eläkekatto.
Pääomatuloille ja palkkatuloille sama veroprogressio.
Työn sivukulujen tilalle toiminnan jalostusarvon perusteella perittävä maksu.
Arvonlisäverovelvollisuuden alaraja 100 000 euron liikevaihtoon.
Vakauttamislainoja valtion toimesta velkaongelmaisille.
Vakuutuskorvausten maksamispäätökset riitatilanteissa siirrettävä vakuutusyhtiöistä riippumattomalle ratkaisuelimelle.
TTIP-sopimus torjuttava.
Nato-jäsenyys torjuttava ja isäntämaasopimus (MoU) irtisanottava.
Hyvinvointia mitattava Bkt:n sijaan uusilla mittareilla, kuten GPI-indeksillä.
Perustuslakituomioistuin.
Suomelle Sveitsin mallinen puolueettomuuspolitiikka.
Geenimuunneltu ruoka torjuttava.
Elintarvikeomavaraisuus toteutettava.
Energiaomavaraisuus uusiutuvilla energioilla 100 prosenttiin v. 2030.
Uusiutuvan energian pienvoimalaitokset tukien piiriin.
Yhdenvertaisuuslaki laajennettava koskemaan myös poliittisia puolueita, jolloin mm. YLE:n on kohdeltava vaaliohjelmissaan tasapuolisesti kaikkia puolueita.

http://ipu.fi/eduskuntavaalit-19_4_2015/itsenaisyy...

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

IPU:n ohjelma on varsin hyvä ja laaja. Ongelma on pieni näkyvyys ja se, että äänestysprosentti ei ole niin korkea kuin voisi olla. Jos IPUa ja muita eduskunnan ulkopuolisia puolueita kohdeltaisiin tasavertaisesti eduskuntapuolueiden kanssa, niin ääniä voisi tulla enemmänkin. Myös äänestysprosentilla on paljon osuutta asiaan. Sitä paitsi Itsenäisyyspuolue nosti kannatustaan, joten selvästi sillä on kysyntää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itse asiassa tuo ensimmäistä kertaa osallistunut ei 50-kertaistanut äänimääräänsä tuossa esimerkissä, vaan ääretönkertaisti, jos matemaattisesti tarkkoja ollaan.

Käyttäjän StefanHolm kuva
Stefan Holm

Pasi Majuri: Kyllä kyllä. Kaikki valtavirran vastainen toiminta ja puhe on ilman muuta neuvostotyylistä.

Puolueen arvoa ei mitata pelkässä kannatuksessa vaan asioissa, jota se ajaa. Varsinkaan jos puolue ei saa edes tasavertaistya kohtelua vaaleissa. IPU on ollut aina oikeassa EU:n ja Suomen kehityskulkujen suhteen, mikä antaa syyn olettaa, että tulee olemaan vastakin. Käsittelen näitä teemoja edellisessä kirjoituksessani, josta tämä on osin toisintoa: http://stefanholm.fi/blog/eduskuntavaalesta-ja-tul...

Varmaan ymmärrät itsekin, ettei ensikertalainen ole sopiva verrokki. Ensikertalaisen äänimäärä ei voi nousta, koska vertailukohtaa ei ole. On totta, että IPU:n edellinen äänimäärä oli alhainen. Jostain syystä kannatus on silti noussut, vaikka yleensä alhaista kannatusta seuraa jatkuva alamäki. 4,2-kertaista nousua ei siis pidä vähätellä, kuten ei piraattien 1,66-kertaistakaan. Molemmat puolueet ovat nousussa ja syytkin ovat selkeät.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ei Majurille kannata uhrata yhtään paukkua.

Kaveri on jumissa omassa pikku kuplassaan niin kuin käkikellon käki ja toistaa opittua kukuntaansa täällä netissä: nato-nato-nato-nato... olen siis MIES!

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

kun tietää miten vaikea ihmisten on muuttaa äänestyskäytöstään, ipun tulos on loistava. ja mielestäni ansaittu voitto.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

SH: "Kasvi on kuitenkin yhdessä asiassa oikeassa: vaalien suurvoittaja todellakin unohtui – jopa häneltä itseltään. Todellisen suurnousun teki Itsenäisyyspuolue, joka nosti kannatustaan 3 236 äänestä 13 638:een eli 4,2 - kertaiseksi!"

Pirkanmaalla Itsenäisyyspuolue nosti kannatustaan 1218 prosenttia. Kannatus siis runsaasti kaksitoistakertaistui.

Tällä hetkellä ja tästä eteenpäin meidän on IPU:ssa syytä olla valmiina ottamaan vastaan kaikki uudet tulijat, sillä mukaan pääsyn tiedustajia vaalimökillä riitti paljon ja ylipäänsä toimintamme paisui moninkertaiseksi syksystä kevääseen. Kaikki tämä jokseenkin nollabudjetilla.

Millä tahansa koosteella hallitus aloittaakin toimintansa, laatikon sisäpuolella ei löydy ratkaisua ongelmiimme, koska palapelin palat voidaan laatikon sisäpuolella koota ainoastaan vähän eri järjestykseen ja pelin tulos on silti aina jokseenkin sama: ongelmat syvenevät. Ratkaisu on laatikon ulkopuolella, jonne on uskaltauduttava katsomaan, vrt.

Tulevaisuus on IPU:n - terveempi tulevaisuus jokaiselle
http://fazerinsini.puheenvuoro.uusisuomi.fi/193841...

IPU:n tilaus kasvaa joka päivä.

Toimituksen poiminnat