Vallankumoaja

Kiakkovierasjuhlat ja rappion aikakausi

Pahimpina anarkistirabulistiaikoinani vietin itsenäisyyspäivät haaveillen, että olisin mukana kuokkavieraiden onnistuessa tunkeutumaan linnanjuhliin. Olisin kaatanut pöydät, juonut boolit ja lätkinyt siinä sivussa jotain kansanedustajaa turpaan. Katsoin olevani oikeutettu siihen. Olihan kyseessä porvarillinen, elitistinen ja kaikin tavoin alistava perinne, jonka lopettaminen tovereideni kanssa oli suorastaan moraalinen velvollisuuteni. Se, että iso osa kansasta katsoi samaan aikaan juhlaa hyvillä mielin TV:stä näkemättä asiassa mitään väärää, ei häirinnyt minua. Minä tiesin heitä paremmin.

 

Vaikka käsitykseni itsenäisyyspäivän vastaanotosta ei olekaan noista päivistä juurikaan muuttunut, en enää fantasioi moisista väkivallanteoista. Nähtävästi yhteiskunnassa kehitys on mennyt päinvastaiseen suuhtaan. Eilen niin sanotut kiakkovierasjuhlijat yrittivät tunkeutua Tampere-taloon, rikkoivat kauppojen ikkunoita ja pahoinpitelivät poliiseja, poliisihevosia, ja niin edelleen.

 

Tavallista kansalaista moinen hulinointi saattaa ihmetyttää. Miksi tällaista tapahtuu Suomessa? Mikä saa ihmisen kuvittelemaan olevansa oikeutettu moiseen käytökseen? Toisaalta kehitys on ollut ennalta-arvattaa. Mitä enemmän Suomi mukailee muun läntisen maailman kehitystä, sen enemmän sieltä tuttuja ilmiötä meille rantautuu. Valitettavasti myös väkivaltaiset mellakat lienevät tulleen jäädäkseen.

 

Yksilökeskeinen ja hedonistinen kulttuuri niittää sitä, mitä kylvää. Kun yhteiskunnan korkein moraalinen arvo on yksilön kokema nautinto ja ainoa tunnettu moraalinen auktoriteetti on yksilö itse, väkivalta ja ilkivalta ovat ihan yhtä hyviä tapoja toteuttaa itseään kuin muutkin.

 

Toisaalta itsenäisyyspäivän virallinen vastaanotto ja kiakkovierasjuhlat ovat luonteeltaan melko samanlaisia juhlia. Kummatkin ovat yhteisölliseen valepukuun puettuja pienen piirin itsensänäyttämistapahtumia, joiden kustannukset koituvat tavallisen kansalaisen maksettavaksi. Onkin melko irvokasta, että itenäisyyspäivä, jonka pitäisi olla yhteisöllinen juhla, on muuttunut tällaisten narsistisen ilveilyn näyttämöksi.

 

Itsenäisyysvastaanoton keskeisimpiä vieraita ovat vallanpitäjät ja heidän seuralaisensa. Päättäjät juhlivat siis näennäisesti kansan mandaatilla, sillä kansa on antanut heille luottamuksena äänestämällä heitä. Toisaalta mandaatti ei ole kovin vahvalla perustalla jos se on sidottu petettyihin vaalilupauksiin, valheisiin ja korruptioon. Vaalien jälkeen päättäjät alkavat yleensä noudattaa kiakkovieraiden logiikkaa, jonka mukaan heidän ei tarvitse välittää kansan enemmistön tahdosta, sillä he tietävät paremmin. Koska hedonistinen aikamme kaihtaa rasittavaa älyllisyyttä, toimintaa ei tarvitse perustella järjellä tai faktoilla, vaan pelkästään omaan viiteryhmään vetoavilla iskulauseilla, jotka rytmittävät jääkiekkomailalla ja menoleikkurilla viattomien sohimista.

 

Samaan aikaan kun itsesäkorostajat keikaroivat huomion keskipisteenä iltapuvuissaan ja juti-naamareissaan, tärkeät asiat unohtuvat. Tampere-talon toisella puolella ollut rauhanomainen Kyllä Itsenäisyydelle- kansanliikkeen mielenosoitus ja Veikko Hurstin köyhien linnanjuhlat jäivät vaille minkäänlaista mediahuomiota. Poliittiselle ilmapiirillemme ei ole hyväksi, että luodaan vaikutelma, jonka mukaan Suomessa ei ole vakavastiotettavaa ja rakentavaa vastavoimaa vallitsevalle järjestykselle.

 

Ei ihme, että tavallinen kansalainen kokee olevansa ahtaalla, kun maatamme tuhotaan mielivaltaisesti sekä ylhäältä että alhaaltakäsin. Rauhaa ja demokratiaa haluavan on yhä vaikeampi pitää päänsä kylmänä. Syytä kuitenkin olisi, sillä rauhaa ja demokratiaa voi rakentaa ja ylläpitää vain rauhanomaisin ja demokraattisin keinoin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Juuri noin.. rauhaa ja demokratiaa.

Kuitenkin kehitys on aivan toiseen suuntaan. Demokratiasta on tullut vitsi ja rasite. Puheet rauhasta ovat hiljentyneet,mikä tarkoittaa toisenlaisen tilan hyväksymisen. Koska,kun puheet loppuvat niin ajatukset ovat myös muuttuneet.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Minulle tuli jo ulkopuolinen olo jo silloin kun eduskunta vietti 100-vuotisjuhlia.
Eliitti juhli ja törsäsi. Ei mitään tavalliselle kansalaiselle. Keskenään juhlivat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Meinaatko, että siihen tilaisuuteen olisi pitänyt kutsua kaikki suomalaiset?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Miksi maksaa pukujuhlat, kun sairaat viruvat homeessa? Ei pahemmin innosta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #4

Jokainen kutsuvieras toki maksaa oman pukunsa, matkansa ja jatkonsa sekä etkonsa itse. Linnan juhlien budjetti on noin 200.000 euroa yleensä. Jos sen jakaisi vaikkapa 200.000 hoitopotilaalle, niin yhden kahvikupin vuodessa saisi jokainen, jos sitäkään. En kannata perinteisistä itsenäisyysjuhlista luopumista tuosta syystä. Se ei helpottaisi kenenkään elämää.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #5

Kyllä sillä saataisiin yksi homeeton sairaalaosasto aikaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Linnan juhlat generoivat valtiolle enemmän verotuloja kuin ne maksavat. Vaatekaupat, pukuvuokraamot, ravintolat, baarit, taksit, ruokacatering, juorulehtien myynti, j.n.e.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #7

No meidänhän kannattaisi pitää jatkuvaa juhlaa päällä - ammattibilettäjiä haettaisiin työkkärin kautta.
Pääsyvaatimuksena "Ethän oksenna matolle!"-testin läpäiseminen. Ja niille joilla on huono viinapää, voitaisiin kehittää "ammattitaluttajan" ammatti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

Noin suuria bileitä ei voida järjestää kuin kerran vuodessa. Ja nythän kirjoitinkin siitä, että kutsuvieraiden omat satsaukset bileisiin osallistumiseen tuottavat sitä verokertymää.

Tuhat naista satsaa noin tuhat euroa keskimäärin kukin ja tuhat miestä satsaa noin 500 euroa keskimäärin kukin, erilaisiin asioihin bileisiin osallistumiseksi ja sieltä poistumiseksi. Jos tuosta 1,5 miljoonasta eurosta vaikkapa miljoonan verran on ALV:llista ostamista, niin jo siitä kertyy yli 200.000 verokertymää. Sitten lisäksi jos 1,5 miljoonasta 10% päätyy viimeisen viivan alle firmojen voitoksi, niin siitä 150 tuhannesta eurosta maksetaan noin 40.000 euroa yhtiöveroa. Valtio jää siis voitolle.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #6

Niinhän sillä saataisiin, mutta on monta muutakin rahareikää, johon rahaa valuu. Olen itse myös sitä mieltä, että juhlista on se hyöty, että raha lähtee kiertoon. Tietty hyvä puoli on myös se, että tulee pidettyä diplomaattisia suhteita yllä, kun niihin juhliin aina jotain muiden maiden suurlähettiläitä yms. kutsutaan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Voitaisiinhan me kansalaiset järjestää torille "Kuinka itsenäisyytemme myytin"-bileet.
Ja jos olisi pakko polttaa jotakin, niin tehtäisiin politikko-nukkeja ja vaikkapa EUn lippu voitaisiin pistää palamaan.
Luvat palolaitokselta ja poliisilta.

Rölli-peikko ja naisystävä siihen kättelemään. Ja kaikki kävisimme pokkaamassa/niiamassa Röllille ja siipalle.
Boolimaljat ja vaikka poliisi ei ottaisikaan, niin palokunta on ihan varma kortti tämän suhteen.
Kuvia nettiin, koska tuskin media vaivautuisi paikalle.

Henry

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Hyvä otsikko ensi vuoden miekkariin Henry! Hyvä myös kirjoitus Stefan! Susanna Kaukisen blogin 8.12.13 kl 01.32 keskustelussa vastasin vähän pitempään, joten en jaksa enää toistaa.

Toimituksen poiminnat